Borkóstoló

Borkóstoló
5 (100%) 11 szavazat

Borkóstoló – mikor milyen bort igyunk

borkostolo
borkóstoló

A bölcs mérséklettel fogyasztott bor emeli az ünnepi asztal örömét, fényét, de esetenként vigaszt nyújthat, pihentet és ösztönző hatású is lehet. A franciák vallják, “az étkezés bor nélkül olyan, mint nap napfény nélkül”.

A megfelelő borral kísért étkeket lassan fogyasszuk, mert jó bort csak kortyolgatni szabad, mohón nem lehet inni. Sőt a kortyok között hosszú szünetet kell hagynunk, hogy a zamat az ínyen maradhasson és a bor jóleső melege a testben elterjedhessen.

Ilyenkor ne siessünk a következő harapással, hanem hagyjuk, hogy az utolsó korty varázsa megmaradjon. Így, mivel nem sietünk az evéssel és ivással, marad időnk beszélgetni és ez a társalgás vidámabbá teszi a társas együttlétet.

A különböző alkalmakra ajánlott borfajták

Étkezés előtt a jobb étvágyért

Friss, könnyű, elegáns és savas általában (kivéve az egyéni érzékenységet) savas karakterű bort.

Étkezés közben az ízek kiegészítésére, hangsúlyozására, a jó közérzet elősegítésére.

Nem nehéz borokat, hogy azok az ételeket kiegészítsék, ne harsogják túl. Tehát, — a száraz sherry, a tokaji száraz szamorodni, a jó minőségű rose, a száraz, finom minőségű pezsgő minden ételt, ételsort végig kísérhet. levesekhez, főtt és világos színű húsokhoz, hal és tésztaételekhez fehér borokat, sült és rántott vörös húsokhoz, magyaros halászléhez, sajtokhoz vörösborokat, – desszertekhez, desszertként édes csemegeborokat

Étkezés után az étkezést lezárni, a társalgás hangulatát, a kedélyességet alapozni.

Magasabb minőségű, jó évjáratokból származó, késői szüretű, érlelt vagy muzeális jellegű borokat, borszármazékokat. Közülük is: a tokaji aszút ünnepi asztalhoz, kávé előtt, a konyakot mindig étkezés után, záróakkordként.

Hideg napokon belső melegítésre

Megfelelően érlelt, vörös óborokat a kellő hőmérsékleten (+16 – +18 C fok körül), ezek híján kellemesen fűszerezett, ízesített forralt borokat, főleg hideg téli estéken.

Meleg nyári napokon felvidulni, és a fáradtságot átvészelni

Fiatalos, karakteres, esetleg gyöngyöző borok vagy szódavízzel könnyebbé tett, kellemesen savas, üde borok.

Változékony időjárásnál a jó közérzet fokozásához

Kellemes, könnyű rose vagy siller (kastélyos) borok.

Sikeres üzleti tárgyaláshoz vagy merengő órákon Vidám, bensőséges hangulat kialakítása érdekében.

Finom, friss minőségi vörös borok vagy diszkrét illatú, határozott zamatú tájjellegű fehér borok.

Ha a jó barátok összejönnek kedélyes hangulathoz, a gondtalan vidámság fokozására.

Friss, de tájjellegű minőségi vörös borok és mindenfajta fehérbor.

Hölgy és férfitársaságban vidám hangulatot teremteni, a jó szórakozást elősegíteni.

Finom, illatos vagy zamatos fehér borok, esetleg belőlük ügyesen kevert bólé.

Ha a férfiak egymás közt vannak a tárgyilagos őszinte vitát elősegíteni

Erős, testes, karakterisztikus, magas minőségű óborok.

Ha a nők egymás közt vannak a közlékenység fokozására.

Könnyű, illatos, zamatos, lágy, édeskés borok, de többen értékelik a kellemesen kevert, erősebb csemegeborokat (például csokoládés, kakaós, tojásos likőrborok, Whyte lake stb,)

Születésnap, névnap alkalmából a jó hangulat fokozására

Lágy, édeskés, határozott illatú zamatú fehér borok.

Eljegyzés, esküvő esetén a vendégek fogadásakor

Fiatalos, finom, jó minőségű gyöngyöző bor vagy méltó bevezetésként. Ünnepi étkezést megfelelően kiegészíteni. A fogások és a borok –az előzőek szerint- méltóan egymásra találjanak.

Étkezés után az ünnepi hangulatot a tetőpontig emelni. Az ételsorhoz fogyasztott borok minőségét fokozatosan emelve (érlelt, késői szedésű, különleges minőségű borok során át) a ritka minőségű aszúborokig.

Különösen megbecsült vendég látogatásakor a vendég tiszteletére az asztal fényét emelni

Feltételezve a hozzáértést, különleges minőségű, történelmi borvidéki, nagy évjáratokból származó óborok közül javasolható a választék összeállítása. Lehet egy fajtánál maradni, esetleg egy minőségi sort végig kóstolva a legkedveltebbhez visszatérni.

Este televíziózás közben a napi feszültséget feloldani.

Karakteres fehér borok, esetleg jó minőségű vermut.

Néhány, mindig az ízek, zamatok érvényesülése érdekében.

A könnyebb a nehezebbet, (szinttől függetlenül), a érvényes általános száraz az édesebbet, a lágy a savasabbat, a kevésbé, szabály illatos vagy zamatos az illatosabbat, zamatosabbat, a fiatalabb az idősebbet mindig előzze meg, mert másképpen a bort nem lehet igazán ízlelni, élvezni. A bort mindig a megfelelő hőfokon, a konyakot kéz melegen, a jellegükhöz illő pohárban érdemes fogyasztani.

Borkóstolás minden nap az egészségünk megőrzéséhez – a bor vérré válik.