Borszótár

aromás kitűnő illatú, zamatú, finom bor
bársonyos lágy, harmonikus vörös bor, finom csersavtartalommal
buké szőlőtől, érlelésből származó illatok és zamatok
csendes szénsavat nem tartalmaz
elegáns finom, a fajtára jellemző illatú, légies, harmonikus bor
erőteljes, férfias jellegzetes zamatú, magas alkoholtartalmú, száraz bor
édes a szőlő édes ízét idéző bor
édeskés enyhén édes, félédes bor
élénk kellemesen savas, cserzőanyagokban dús vörös bor
érett ízének és zamatának csúcspontját elért bor
fejlett fejlődése, íz- és zamatanyagának csúcspontján levő bor
finom szép, kellemes aromájú bor
fűszeres, illatos kifejező ízű és illatú bor
gyümölcsízű a szőlőfajta zamata uralkodó a bor ízanyagában
harmonikus jellegét az alkotórészek szerencsés összhangjának köszönheti
hosszú íze, zamata a szájban hosszú ideig megmarad
illatos intenzív illatot idéző bor
kellemes harmonikus, kissé édeskés, könnyű. bor
kemény magas savtartalmú, de kellemes hatású bor
kerek harmonikus, jó összetételű bor
kiváló aromájú különlegesen finom, ízében tökéletes bor
könnyed alacsonyabb alkoholtartalmú, lágy, kellemes, harmonikus bor
különleges sajátos, a termőtáj ízét, jellegét idéző, kiemelkedő minőségű bor
lágy nem határozott, alacsony savtartalmú bor
nehéz testes, magas alkoholt os vonadékanyagot tartalmazó bor
nemes diszkrét karakter., kiváló bor
simulékony kellemes, könnyű bor
száraz cukormentes, nem édes bor (4 g/l alatti cukortartalom)
tartalmas fogyasztáskor íze betölti a szájat
tájjellegű a tájegységet idéző, sajátos zamatú bor
tiszta ízű szőlőillatú és – zamatú, hibátlan bor
tisztaság tükrös, fényes, üledékmentes bor (kivéve a borkőkristályokat!)
telt nehéz, vörös bornál bársonyos bor
testes dús, vörös bornál bársonyos ízanyagú bor
tüzes magas alkoholtartalmú, erős bor
üde kellemes, könnyű, frissítő hatású bor

Borászat:
Évezredes múltra tekint vissza a borászat – A borászat már időszámításunk előtt is ismert tevékenység volt. Hazánk történelmében is régi múltja van, már a honfoglaláskor kialakult borkultúra volt jelen őseink körében. A középkorban a szerzetesrendek fejlesztették tovább a minőségi borászatot, és külföldön is híressé váltak a magyar bortermelő vidékek és borok. Az elmúlt évszázadok háborúi megtépázták a szőlőbirtokokat, de a II. világháború után normalizálódott a bortermelés és a borászat helyzete.

Borászati kellékek:
Nincs jó bor megfelelő borászati kellékek nélkül – A borászati technológia az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődött, segítve a borászok munkáját. Egyes borászati kellékek elengedhetetlenek a megfelelő minőségű bor készítéséhez. Szükséges beszerezni többek között szüretelőládákat, mustszűrő kosarakat, erjesztő tartályokat, mérőhengereket, szivattyút, tartálymosót, fejtőgépet, présgépet, hordókat, és számos egyéb borászati kellékeket, amelyekkel a borkészítés folyamata megfelelő módon történhet.

Borok:
Egészségesek lehetnek a minőségi borok – Egyes alkoholos italok kifejezetten egészségesek lehetnek, ilyenek többek között a különböző borok. A mérsékelt és minőségi borfogyasztás például nagymértékben csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Szakemberek szerint a férfiaknak 2-3 dl, nőknek 1-2 dl bor fogyasztása ajánlott naponta ahhoz, hogy jó eséllyel elkerüljék e problémákat. A borok magas antioxidáns tartalmuk által megkötik a szabad gyököket, ezáltal daganatellenes hatásúak.

Borkészítés:
Bonyolult, de élvezetes tevékenység a borkészítés – A borkészítés hosszadalmas, időigényes, és szaktudást igénylő folyamat, amely több tevékenységet foglal magában. Többek között a szőlőfeldolgozást és erjesztést, a bor érlelését, készre dolgozását, és az ezeknél a folyamatoknál alkalmazott eljárásokat. A technológia és az alkalmazott eszközök változóak lehetnek, attól függően, hogy milyen alapanyagból készülő, milyen típusú és milyen minőségű borról van szó.