Forralt bor készítés

Forralt bor készítés a különleges ízek szerelmeseinek

Készíthetjük vörös és fehér borból, nálunk jellemzően vörösborból készül. Fontos, hogy jó minőségű, legalább közép kategóriájú legyen a bor. Ízesítése alapvetően citrusfélékkel (elsősorban a narancs héjával, de sok receptben a citrom héjával és ezek leveivel, vagy magával a gyümölccsel) és fűszerekkel történik, míg édesítésére cukrot vagy mézet használjunk. A hatékonyság fokozásáért erősebb alkoholt pl. brandyt tehetünk hozzá.

Néhány alapvető szabály a forralt bor készítés során, amelyet minden változat esetén ajánlott betartani.

A bort a fűszerekkel együtt, közepes lángon kell felhevíteni. Nagyon fontos! – nem forraljuk a bort, csak hevítjük, ugyanis a víz forráspontja magasabb, mint az alkoholé, így ha felforr a bor, akkor elvész az alkohol tartalma. 60-70 fokra ajánlott a hevítés, de a felső határérték ne lépje túl a 78,4 fokot. A fűszereket külön vízbe is megfőzhetjük, mellyel létre jön egy esszencia, amit a felhevített borral kel összekeverni. Amennyiben magát a citrusfélét is tartalmazza a recept, úgy azt utolsóként karikázva adjuk a borhoz. Az elkészített forralt bort bögréből, vagy nagyobb üvegpohárból szokás elfogyasztani.

Forralt bor készítés fűszerek

Az alapvető szinte minden változatban alkalmazott fűszerek a szegfűszeg és a fahéjrúd. Bővíthető a fűszerek palettája a gyömbér, vanília rúd, koriander, ánizs, szegfűbors, szerecsendió, de akár a bors illetve a babérlevél használatával is. A fűszereket mindenki saját ízlésének megfelelő arányban adagolhatja.

Forralt bor készítés 4 íz receptúrája

Klasszikus változatok:

1, Hozzávalók: 750 ml száraz vörös bor, 6 evőkanál cukor, 6 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 narancs héja.

2, Hozzávalók: 1 liter vörös vagy fehér bor, 8 dkg cukor, 5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 2 szegfűbors, ½ citrom karikára vágva.

Fehérbor alappal:

Hozzávalók: 750 ml száraz fehér bor, 7 evőkanál méz, 5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 citrom héja, 1 ek. citrom lé, 1 ek. gyömbér, reszelve.

Vörösborból plusz alkohollal:

Hozzávalók: 750 ml testes, száraz vörösbor, 10 ek. barna cukor, 2 dl víz, 2 dl brandy, 8 szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 babérlevél, 1 tk. őrölt szerecsendió, 3 db szemes bors, 1 db narancs leve és héja.

Pikáns ízesítéssel:

Hozzávalók: 1 liter vörösbor, 8 dkg cukorral megegyező mennyiségű méz, 5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, tetszés szerint: vagy 1 db cseresznye paprika (kettévágva), vagy chili, vagy 1 tk. Erős Pista.

Rövidítések jelentése: ek=evőkanál, tk=teáskanál

A hideg téli napokon egy pohár finom forralt bor elfogyasztásával bárhol jó hangulatban érezhetjük magunkat. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a forralt bornak is van alkohol tartalma, és amennyiben nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, nem ajánlott gépkocsit vezetni.

Forralt bor receptek

Forralt bor wikipédia

zöldel zöldhulladék elszállítás

Zöldel zöldhulladék elszállítás