Forralt bor

A forralt bor jellemzően a téli időszakban fogyasztott, bor alapú, fűszeres meleg ital. Fehér és vörös borból egyaránt készítik. Cukorral, mézzel egzotikus fűszerekkel édesítik.Ezek alapvetően: szegfűszeg, fahéj, koriander és az ínyencek gyömbérrel, borssal tovább fokozzák az élményeket. Vásárokon és egyéb rendezvényeken a nagy mennyiségű bor ízesítéséhez eszenciát használnak. Kialakulása ahhoz köthető, hogy a régi időkben a bor gyakran megsavanyodott, így forralással, és fűszerek, illetve méz hozzáadásával újra fogyaszthatóvá tették.

Forralt bor típusai

  • a klasszikus forralt bor
  • a pikáns és gyógyító forralt bor
  • gyümölcsös forralt bor
  • aszalt gyümölcsös forralt bor
  • az „igazán” alkoholos forralt bor

A forralt bor egy speciális fajtája a glögg, ezt az északi területek országaiban fogyasztják. Itt a vörösborhoz ízesítésként cukrot, szegfűszeget, és fahéjat adnak. Újabban Magyarországon is elterjedt, az érdeklődő a Svédországból érkezett termékeket forgalmazó áruházakban juthat hozzá.

Milyen a jó forralt bor? Milyen fűszerek kerülnek bele? Mennyire erős? Milyen édes?

Kézenfekvő válasz nincs, mert saját magunknak kell kitapasztalnunk, hogy milyen is a jó forralt bor. Ahány ház, annyi szokás. Egy biztos, a karácsony közeledtével, hideg téli estéken, számos helyen fogyaszthatjuk: kortyolgathatjuk egyedül, baráti társasággal, forró fürdőzés közben, karácsonyi vásárban vagy éppen síeléskor. Készülhet fehér- vagy vörösborból, fontos, hogy ne a legolcsóbb bort használjuk fel. A fűszereket a borral együtt melegítjük, legfontosabb szabály, hogy soha ne forraljuk, hiába az elnevezés, mert elveszti aromáját és alkohol tartalmát. Összetevői a bor, méz, cukor, citrusfélék valamint fűszerek, higítható vízzel vagy akár megbolondítható más alkohollal. Nézzük milyen alapvető fűszerek szükségesek: szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, szerecsendió, gyömbér, ánizs, vaniliarúd.

Forralt bor készítés